iletişim

renkmutfagi@hotmail.com

takip edin

16 Mart 2010 Salı

Kahve (QAHWAH) Çeşitleri

Kahve deyince aklınıza ilk hangisi geliyor?
Benim aklıma ilk önce şöyle güzel bir americano geliyor, ya da colombian. Starbucks'un 'Breakfast Blend' kahvesini de öneririm. Ama bir bakalım, bu sevdiğimiz kahvenin çeşitleri nelermiş.
Sütlü sütsüz, hafif veya ağır aromatik lezzetler, taa Kahve ağacının ilk bulunduğu yer olan Habeşistan'ın Kaffa yöresine dayanıyor. Ve bu sebeple arapça karşılığı QAHWAH:) 
Keyif veren yönü sebebiyle, Şarap gibi anılan bir içecekken, 14.yüzyılda bugünkü konumunu almış araplarda.. Sonra Türklerde Kahve adına dönüşerek zamanla avrupada cafe coffee isimleriyle yerini bulmuş...
Buyrun,çeşitlerle ilgili birkaç ansiklopedik bilgi...


Türk Kahvesi – Telvesi ile servis yapılan tek kahve çeşidi
Espresso - Makine ile hazırlanan, koyu kavrulmuş, İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.
Mırra - Şanlıurfa'ya özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve
Cappuccino – Espresso ve su buharı ile ile köpük haline getirilmiş süt eklenen kahve
Americano – Espresso’nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış şekli
Cafe au lait – Fransızların sütlü filtre kahvesi
Ethiopian Yirgacheff – Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopya kahvesi
Latte – Espresso’ya köpürtülmemiş sütün eklendiği kahve
Mocca – Espresso’ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve
Mocha – Latte’ye bol miktarda çikolata eklenmesiyle yapılan kahve
Santos – Brezilya’da yetişen , büyük yeşilimsi taneli orta derecede kuvvetli kahve
Sumatran – Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesi
Supremo – Sabahları içilen Kolombiya kahvesi
Viennese – Espresso’ya çikolata ve krema katılarak hazırlanan Viyana usulü kahve
Macchiato- Süt, espresso, vanilya şurubu, karamel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder